Skip to content

Eleganckie komplety sztućców – jak wybrać?

Każda kultura ma typowy dla siebie sposób jedzenia. W krajach azjatyckich do jedzenia używała się pałeczek. Zresztą Europejczycy chętnie uczą się posługiwania pałeczkami, a nabytych umiejętności używają podczas konsumpcji dań wywodzących się z tamtego regionu.

W krajach afrykańskich wszyscy jedzą palcami, wydobywając pokarm z olbrzymiej misy. Podobnie zresztą jadało się w średniowiecznej Polsce, z tym że kolejność jedzenia była określona ścisłymi regułami. Dziś jadanie lub nawet „pomaganie” sobie placami jest niedopuszczalne ze względu na to, że dla wielu jest to bardzo niekulturalny i zły obyczaj. Umiejętność posługiwania się sztućcami to podstawowy wyznacznik znajomości dobrych manier. Natomiast to jakiej jakości sztućce posiadamy w domu, dużo mówi o naszym statusie materialnym. Mówiąc krótko: Powiedz mi czym jesz, a powiem Ci kim jesteś…

eleganckie sztućce

Sztućce ze stali nierdzewnej

Eleganckie komplety sztućców na pewno zrobią wrażenie na gościach. Będą doskonałym elementem dopełniającym wytworną kolację. Aby wybrać ładne sztućce, które będą służyły Ci przez lata, musisz przede wszystkim wybrać materiał, z którego mają być wykonane. Czasy PRL i lekkich aluminiowych sztućców już dawno minęły. I bardzo dobrze! Nie dość że wyglądały fatalnie, to jeszcze były szkodliwe dla zdrowia. Obecnie najpopularniejszym materiałem do produkcji sztućców jest stal nierdzewna. Stal nierdzewna to nic innego jak stop żelaza, węgla i chromu, często z domieszką niklu. Warto zwrócić uwagę na oznaczenie stali: 18/10 to stop, który zawiera 18% chromu i 10% niklu. Nikiel zawarty w sztućcach odpowiada za odporność na uszkodzenia i wytrzymałość, ale niestety może wywołać reakcję alergiczną. Osoby uczulone na nikiel powinny wybierać sztućce oznakowane symbolami 18/0 lub 13/0. Bardzo elegancko prezentują się sztućce ze stali nierdzewnej o ozdobnych trzonach z ornamentami z metali szlachetnych np. złota.

Sztućce z metali szlachetnych

Można zakupić także sztućce posrebrzane lub w całości wykonane ze srebra. Warto zwracać uwagę na próbę, z której wykonane jest srebro. Im mniejsza próba, tym mniej wytrzymałe sztućce.

Mimo pięknego wyglądu srebrne sztućce mają swoje wady i wcale nie największą z nich jest wysoka cena (komplet kosztuje kilka tysięcy złotych). Sztućce te wymagają czyszczenia specjalnymi preparatami, a ponadto trzeba trzymać je z dala od jajek, majonezu czy innych produktów zawierających związki siarki.

Złoto najczęściej stosuje się jako ozdobę niż materiał z którego w całości produkuje się sztućce. Chociaż i takie istnieją, ale nie wiele osób na nie stać. Złote elementy sprawiają wrażenie eleganckiej zastawy stołowej, jednak sprawdzą się w każdej sytuacji, jeśli zależy Ci na naprawdę unikatowości podczas szczególnych okazji.

Drewniane detale

Do wykończenia trzonków sztućców stosuje się także drewno. Wygląda to bardzo efektownie i elegancko, ale należy pamiętać, aby zwrócić uwagę jakie drewno zostało użyte. Najbardziej polecane i najtrwalsze są okładki z drewna bukowego i wiśniowego. Trzonki powinny być zabezpieczone przed wilgocią lakierem, co poznasz po połysku.

Zapomnij o tym, że dobre gatunkowo sztućce kupisz w markecie. Tanie sztućce są wykonane z nietrwałych tworzyw, które łatwo topnieją i na pewno nie będą długo Ci służyć, nie mówiąc już o eleganckim wyglądzie. Pamiętaj, że porządne sztućce to nie wydatek – to inwestycja!

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *